De laatste tijd zijn er steeds meer gevallen met mensen die al een heleboel manieren hebben geprobeerd om af te slanken. Alsnog hebben diezelfde mensen terugval. Soms zo erg, dat het lichaamsgewicht erger wordt dan ooit!
De reden waarom je aankomt is belangrijk
Natuurlijk is het bekend dat ieder pondje door het mondje gaat. Dus elke kilocalorie dat je teveel eet, kom je ook aan. Veel bronnen ontkennen dit en geven bepaalde voedingsmiddelen of -stoffen de schuld. Onterecht, omdat het uiteindelijk altijd terugkomt op kilocalorieën in en uit. Zelfs als je een dieet volgt die bepaalde voedingsmiddelen verbiedt. Vaak de voedingsmiddelen die je verbiedt, vallen onder comfortfood (vet- en suikerrijk). Dit soort voedingsmiddelen bevatten daarnaast veel kilocalorieën, waardoor je makkelijk je grens overschrijdt.
Daartegenover staan de voedingsmiddelen die groot qua volume zijn en weinig kilocalorieën bevatten (denk aan groenten). Vaak vullen ze de maag eerder, omdat ze dus veel volume hebben. Het nadeel voor veel mensen is dat dit soort voedingsmiddelen geen comfortfood zijn, waardoor je sneller neigt naar vet- en suikerrijk eten. Vergeet daarnaast ook niet dat bijvoorbeeld groenten eerst klaargemaakt moeten worden, terwijl je M&M’s uit een zakje kunt halen. Stukje gemakzucht.
De redenen waarom je niet afgeslankt blijft
- Je richt je teveel op wondermiddeltjes
- Je denkt dat je onbeperkt van voedzame middelen kan eten/drinken
- Je drinkt shakes om gewicht kwijt te raken
- Je leert weinig van je huidige diëten als het gaat om gedrag
- Receptenboeken gebruik je om gewicht kwijt te raken
- Je wil niet teveel tijd kwijt zijn aan eten bereiden
- Je geeft andere factoren de schuld van je overgewicht (tenzij het medicatie of een zeldzame afwijking is)
- Je eet heel weinig kilocalorieën (denk aan crashdiëten)
- Je beweegt de hele dag te weinig
- Geen oplossingen zoeken als het gaat om blessures (als toevoeging bij punt 9)
1. Je richt jezelf teveel op wondermiddeltjes
Als je jezelf teveel richt op producten die de vetverbranding verhogen in ruststand, dan kom je altijd van een koude kermis thuis. Helaas bestaan er geen (legale) producten die de vetverbranding op die manier verhogen. Dit noemen de professionals: “Quick Fix”. Een snelle oplossing bestaat gewoon niet.
2. Je denkt dat je onbeperkt van voedzame middelen kan eten/drinken
Zelfs zijn er professionals die beweren dat je van bepaalde voedingsmiddelen zoveel mogelijk mag eten. Deze professionals gaan er vanuit dat je dan niet zoveel eet als wanneer je vet- en suikerrijke producten eet. Helaas is dat niet zo. Dit ligt namelijk puur aan het genot wat je krijgt bij een voedingsmiddel. Zo kan je ook veel genot krijgen van een stuk zalm (is ook voedzaam), maar als je twee stukken weg eet, dan krijg je alsnog veel kilocalorieën binnen. Hetzelfde geldt voor noten!
3. Je drinkt shakes om gewicht kwijt te raken
Het drinken van shakes werk voor een korte termijn. De reden dat je zoveel kilo’s kwijtraakt is, omdat shakes weinig kilocalorieën bevatten en ook weinig koolhydraten. Door de vermindering van kilocalorieën en koolhydraten krijg je een dubbele werking op het lichaamsgewicht. De verlaagde kilocalorieën verlagen het vetweefsel/spierweefsel, terwijl koolhydraten juist het vochtgehalte in de spier/lever vermindert.
Het dieet van shakes zit vaak rond de 500-800 kilocalorieën en de kans op tekorten met vitaminen en mineralen is gigantisch. Je neemt namelijk met vast voedsel veel meer vitaminen en mineralen op dan met supplementen.
Wanneer je weer terug gaat naar een normale voedingspatroon, dan kom je meteen weer in vocht aan. Uiteindelijk zal je ook meer kilocalorieën gaan nuttigen, waardoor je weer in gewicht toeneemt. Zonder begeleiding zal je weer langzaam naar je oude gewicht toegaan. Begeleiding is belangrijk, aangezien je waarschijnlijk niets hebt geleerd op het gebied van gedragsverandering.
4. Je leert weinig van je huidige diëten als het gaat om gedrag
Dit vierde punt heeft eigenlijk ook te maken met het derde punt. Het nadeel van marketingdiëten (alle populaire diëten) is dat je niets leert op het gebied van gedrag. Het enige wat je leert is dat weinig kilocalorieën en streng diëten je laat afvallen. Waarom en hoe je precies afvalt, weet je dan niet. De “waarom” is ook onmogelijk te weten, omdat elke bron wat anders zegt en je het pas kan ontdekken door professionals die veel wetenschappelijk onderzoek doen.
Het is een hype om wetenschappers de grond in te stampen, omdat je veel hoort over fraude in onderzoeken of dat ze worden gefinancierd door bedrijven. Hiermee willen veel mensen generaliseren dat elke onderzoeker een fraudepleger is. Dat is natuurlijk hetzelfde als Nederlanders alle allochtonen bestempelen als dieven, omdat er één steelt.
De vraag is dan waarom die mensen dan wel allerlei technieken gebruiken die ook door de wetenschap zijn ontdekt? Even een voorbeeld hoe je als professional rare beredenering tegenkomt als anti-wetenschap argument:
[quote align=”center” color=”#999999″]De aarde was eerst plat en later bleek het niet zo te zijn. Zo goed is wetenschap :’) [/quote]
Dit argument is subtiel genoemd: dom. Wetenschap staat bekend als een ontdekking wat continu verandert, naarmate de ontdekking en onderzoeken verder gaat (alles wordt een leermoment). Als vroeger een zeevaarder 10 km de zee op zou varen en dan de ervaringen zou delen, betekent dit dat de zeevaarder later nooit meer nieuwe ontdekkingen kan doen als diegene verder gaat varen? De nieuwe ontdekkingen leiden tot nieuwe situaties en andere waarnemingen.
5. Receptenboeken gebruik je om gewicht kwijt te raken
Een receptenboek is een prima middel om te leren hoe je bepaalde gerechten voedzamer kunt maken. Echter zeggen de recepten zelden hoeveel kilocalorieën ze bevatten. Je moet dan precies de porties weten om uiteindelijk te weten wat je naar binnen werkt.
Als je weer kijkt naar punt vier, dan leer je niets aan gedragsverandering. Wat leer je dan eigenlijk nog voor de lange termijn als je een receptenboek leest? Helemaal niets en zodra je weer wat oude gewoontes oppakt, dan zit je zo weer op je oude gewicht.
6. Je wil niet teveel tijd kwijt zijn aan eten bereiden
Je leeft in een maatschappij waar alles snel moet gaan. Zelf het bereiden van eten is tegenwoordig teveel gevraagd. Alles moet makkelijk en lekker zijn. Dat is één van de indirecte redenen waarom de mensheid steeds meer overgewicht krijgt.
Als je kan kiezen tussen een kipfilet of een bakje met M&M’s bij jouw favoriete film, dan weet je dat veel mensen de keuze maken voor M&M’s. Dat is namelijk makkelijker dan het bereiden van een kipfilet.
Veel voedzame voedingsmiddelen hebben bereiding nodig en dat wordt door gemakzuchtigheid niet meer gedaan. Pas wanneer iemand anders het klaarmaakt voor jou, dan lukt het je ineens wel. Zegt dat niet iets over je gedrag met betrekking tot voeding? Een breinkraker!
7. Je geeft andere factoren de schuld van je overgewicht (tenzij het medicatie of een zeldzame afwijking is)
Een grote kans dat je regelmatig andere factoren de schuld geeft van je overgewicht. In sommige gevallen kan je gelijk hebben. Echter heb je het dan over medicatie, waardoor je vocht opslaat of een zeldzame afwijking (ziekte van cushing bijvoorbeeld). Alleen deze zeldzame afwijking heeft ongeveer 1% van de bevolking, terwijl een veel groter deel overgewicht en obesitas heeft.
Vergeet niet dat medicatie vocht kan laten opslaan, maar niet onbeperkt. Wanneer je wat aankomt in gewicht, betekent niet dat je onbeperkt kilocalorieën kunt eten en vervolgens de medicatie de schuld geeft van je lichaamsgewicht. Dat zou betekenen dat je ontkent dat voedingsmiddelen je zwaarder kunnen maken in lichaamsgewicht.
Zelfs wordt suiker regelmatig als zwart schaap gebombardeerd. Dit is echter onterecht. Het is niet suiker dat ervoor zorgt dat je aankomt in lichaamsgewicht. Suikers vallen onder koolhydraten en die verhogen het insuline (hormoon). Insuline opent cellen voor voedingsstoffen. Hierdoor denken veel mensen dat insuline cellen opent voor vet en je daardoor meer overgewicht krijgt. Dit is alleen niet waar, omdat het vet (of anders gezegd: energie) weer verbrandt wordt door het lichaam (in een negatief energiebalans – kilocalorieën in zijn lager dan uit). Uiteindelijk komt het weer terug bij de energiebalans, waardoor je aankomt of afvalt.
8. Je eet heel weinig kilocalorieën (denk aan crashdiëten)
Wanneer je een crashdieet volgt, dan zit je rond de 500 à 600 kilocalorieën. Deze lage kilocalorieën geven een ruime tekort aan voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitaminen en mineralen, maar ook aan eiwitten. Vaak zie je in de praktijk dit soort tekorten ontstaan bij mensen met bijvoorbeeld een maagband of gastric bypass. Dan zie je haaruitval, vermoeidheidsverschijnselen, obstipatie, enzovoort.
Wil je jouw kwaliteit van leven inleveren voor wat minder gewicht of wil je kijken voor een minder snelle optie, waardoor je die fysieke klachten niet krijgt?
Echter wil dit niet zeggen dat een crashdieet niet effectief is. Het is effectiever dan een dieet, waar je uitrekent wat je ongeveer nodig hebt aan kilocalorieën, als je puur kijkt naar lichaamsgewicht. Gelukkig weet je dat nooit puur alleen naar lichaamsgewicht moet kijken.
9. Je beweegt de hele dag te weinig
Het vergelijken van je eetpatroon met een ander persoon is tegenwoordig vrij normaal. Alleen wanneer heb je het met iemand anders over je beweegpatroon? Hiermee wordt niet bedoeld, dat je wekelijks in de sportschool staat. Wel de beweging die je over de hele dag maakt. Dus loop je op werk of zit je voornamelijk? Ga je wel eens wandelen overdag (met hond) of zit je voornamelijk thuis?
Wanneer je een zittend bestaan hebt, dan heb je in principe weinig kilocalorieën nodig. Verander je beweegpatroon door meer te gaan wandelen, de trap vaker te nemen of meer te fietsen.
Als je weer aankomt in gewicht, dan is beweging één van de aspecten die je moet gaan bekijken. De mens is gemaakt om te bewegen!
10. Geen oplossingen zoeken als het gaat om blessures
Een blessure kan demotiverend werken om meer te gaan bewegen. Als je bijvoorbeeld last hebt van je enkels of schouder, dan ben je snel geneigd om volledig rust te houden om het te laten herstellen. Dat is een verkeerde keuze, omdat je dan ook veel minder snel herstelt.
Als je een blessure laat zitten, dan kan dit beweegarmoede veroorzaken voor een aantal weken! Dan betekent dit dat je minder kilocalorieën nodig hebt, maar in de meeste gevallen blijf je hetzelfde eten/drinken. Wees zuinig op je kilocalorieën die je inneemt als je weinig beweegt. De minder-voedzame voedingsmiddelen, zoals M&M’s, zitten vaak boordevol kilocalorieën. De kans op met vetweefsel is dan vele malen groter!
Zoals je gemerkt hebt, is voeding en beweging een in elkaar gestrengeld onderwerp. Het kan zonder elkaar functioneren, maar zal nooit een optimaal resultaat geven. Wat kies jij?