Afvallen na je zwangerschap? Dat is niet moeilijker dan voor je zwangerschap. Op voedingsgebied dan. Je leven is wel volledig anders geworden. Dat maakt het afvallen juist weer lastiger. Hieronder nemen wij je mee in 7 tips om af te vallen na je zwangerschap.
#1 Schrijf al je eten en drinken op
De meeste zwangere vrouwen eten anders tijdens hun zwangerschap. Dat is ook niet vreemd, omdat veel vrouwen een tijdelijke afkeer krijgen tegen producten. Hormonen veranderen en daardoor verandert tijdelijk je smaak. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een permanente afkeer van bepaald eten. Daarom is het belangrijk om opnieuw te gaan bekijken wat je nu eet. Wees eerlijk in alle tussendoortjes en snacks. Vergeet ook niet het drinken op te schrijven of je bakboter in de pan. Allemaal onderdelen die vaak worden vergeten bij het noteren van een eetpatroon.
Maak een scherpe schatting!
Nu je alles op papier of je telefoon hebt staan: tijd om een schatting van je kilocalorieën te maken! Noteer alles in een voedingsapp of gebruik de gratis ‘eetmeter‘ app van het voedingscentrum. In een app kun je snel zien wat je ongeveer binnen krijgt aan kilocalorieën.
Let op: zelfs het afwegen van producten blijft slechts een grove schatting!
Val je niet af? Dan eet/drink je teveel of weeg je op een onhandige tijd.
#2 Wees eerlijk in je stappen per dag. Meet het!
Ga nooit uit van je gevoel met de stappen per dag. Meet het via een horloge of via je mobiel. Wij overschatten onze beweging met soms wel 20 tot 25%! Als je een kantoorbaan hebt, dan moet je echt je best doen om de beweegrichtlijn te halen. Houd minimaal 7.000 stappen per dag aan en je zit goed.
Beweeg je weinig? Dan kan dat zeker een reden zijn waarom je langzaam of niet afvalt. Elke 5.000 stappen die je zet, gebruik je 150 – 250 kilocalorieën! Belangrijkste blijft: beweeg, omdat je het nodig of leuk vindt!
#3 Zeg nu eerlijk: slaap je nog steeds even goed?
Slapen? Wat is dat?
Een veelgemaakte opmerking van kersverse ouders. Een baby kan veel gebroken nachten veroorzaken. Dat ga je merken in alles wat je doet: werk, privé en leefstijl. Minder slapen leidt tot een verhoging van het hormoon Ghreline. Dit hormoon verhoogt je trek en heb je een grotere kans om te overeten. Heel erg nadelig!
Zelfs kan slaaptekort leiden tot irritaties en frustraties. Blijf daarom tijd voor jezelf inplannen zoals tip #4 aangeeft. Een powernap is nergens om voor te schamen. Doe dit vooral om bij te tanken!
#4 Neem tijd voor jezelf
Nu je een kleintje hebt, zul je minder tijd voor jezelf hebben. Overleg met je partner om af en toe tijd voor jezelf in te plannen. Volledig het gaspedaal intrappen en niet loslaten doe je ook niet met je auto. Waarom dan wel met je leven? Neem de tijd om eens wat te doen met je vriendin(nen) of partner.
Pak meteen je agenda erbij en ga plannen! Wacht hier niet mee!
#5 Houd rekening met borstvoeding geven
Oei! Een vergeten onderdeel bij leefstijladviezen. Borstvoeding zorgt ervoor dat je 300 – 500 kilocalorieën per dag meer gebruikt. Te weinig kilocalorieën per dag kan leiden tot een verminderde aanmaak van moedermelk. Afslanken kan wel, maar het mag niet te snel gaan. Een richtlijn om te starten:
- Eerste halfjaar maximaal 0,5 kg per week verliezen
Dan weet je zeker dat jouw baby voldoende voedingsstoffen binnen krijgt via de moedermelk. En je blijft genoeg energie overhouden voor de rest van je dagelijkse activiteiten! Wie wil dat nu niet?
#6 Voorkom extreme diëten en snel, snel, snel!
Het is zóóóó aantrekkelijk om een dieet te volgen die in 4 weken alles regelt. Een aanpassing in je leefstijl is geen snelheidstrein. Je kunt niet snel gewicht verliezen en verwachten dat je baby ook voldoende moedermelk krijgt. Laat staan dat je zelf geen energie meer overhoudt als je bijvoorbeeld tip #5 niet gebruikt.
Blijf weg van crashdiëten, shakediëten, afslankpillen, koolhydraatarm, ketogeen of andere extreme diëten. Leer omgaan met alle voedingsmiddelen en leer je kleine ook met alle voedingsmiddelen te werken. Vergeet nooit: een kind leert heel snel gedrag van een ouder!
#7 Begin rustig in de eerste 6 weken na je zwangerschap
Boem! Daar is dan de baby na negen maanden ploeteren. Je lichaam heeft een grote klap gekregen met de bevalling. Huisartsen, fertiliteitsartsen, gynaecologen zullen allemaal ‘rust’ adviseren. Toch willen de meeste net-bevallen vrouwen al hun extra gewicht willen kwijtraken.
Ho.
Neem de eerste zes weken de tijd om goed te herstellen. Pak in de eerste drie weken het sporten heel rustig weer op. Het liefst begeleid, zodat je niets verkeerd doet. Denk aan diastaseklachten van de buik of rugklachten die terugkeren na de eerste sportsessies. Of de bekkenbodemfysiotherapeut extra benaderen voor mogelijke rugklachten die vanuit het bekken ontstaan.
Bij de volgende drie weken werk je tips #1 tot en met #6 vanuit hier uit. Hoe staat alles? Weet je mogelijk al waar je wat teveel eet of drinkt? Beweeg je te weinig naast het sporten? Allemaal vragen die je dan kunt stellen aan jezelf.
Weet je niet hoe je aan de slag moet gaan met voeding? Wij wel!
Wij helpen veel zwangere en net-bevallen moeders met hun leefstijldoelen. Afvallen blijft lastig en dat weten wij ook. Daarom doen wij er alles aan om je weer topfit en goed lichamelijk te laten voelen na je zwangerschap!
Neem vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier: