Afvallen zonder sport? Dat is zeker mogelijk. Je hoeft niet vijf dagen in de week te buffelen in de sportschool om af te vallen. Wist je dat je met de simpelste tips al veel resultaat kunt halen? Hieronder geven wij je een korte uitleg en 6 tips mee!
Kun je afvallen zonder sport?
Ja, je kunt afvallen zonder sport. Sporten wordt geadviseerd, omdat je mentaal positief verandert. Door vaker grenzen te verleggen met sport, kun je ook grenzen verleggen met jouw eetpatroon. Een moeilijke situatie is soms moeilijk te vergelijken, totdat je het hebt meegemaakt. Afvallen is moeilijk, maar niet onmogelijk.
Wij nemen je mee in 6 sterke tips!
Tip 1) Eet minder kilocalorieën dan dat je nodig hebt
Is afvallen echt zo makkelijk? Ja, dat is zo. Je lichaam slaat het op en gebruikt energie in de vorm van kilocalorieën. Als je dagelijks meer kilocalorieën binnen krijgt dan dat je gebruikt, kom je aan. Dit is in de theorie makkelijk te begrijpen, maar in de praktijk lastig. Niet voor niets strijden veel mensen met overgewicht op dit moment. Daarom zijn de andere 5 tips belangrijk om af te vallen zonder sport.
Tip 2) Verbied je zelf niets aan eten of drinken
Als jij je zelf gaat verbieden om een chocolaatje te eten, dan houd je het eetpatroon niet lang vol. Daarom is het belangrijk om jezelf ook eens wat lekkers te gunnen. Dat doe je door bijvoorbeeld een dag te kiezen waar je iets lekkers mag. Alles in mate is prima en dat is onze motto van onze begeleidingsvorm ook.
Als trainers of coaches eten wij ook geregeld wel iets wat buiten de ‘gezondheidscategorie’ valt. Laat je niets wijsmaken dat dit niet gebeurt!
Tip 3) Beweeg regelmatig buiten of binnen
Je kunt misschien niet van sporten houden, maar de mens is gemaakt om te bewegen. Daarom adviseren wij om regelmatig te bewegen in de vorm van wandelen of fietsen. Het huishouden hoort er zelfs bij. Let erop dat je minimaal 7.000 stappen per dag haalt, zodat je gezondheid er ook beter van wordt.
Je motivatie hoeft niet gedreven te worden door ‘plezier’. Het kan ook nodig zijn, zonder dat je het leuk vindt.
Tip 4) Verhoog je eiwitten per dag
Een voedingsadvies dat wij meegeven is het verhogen van je eiwitten per dag. Veel cliënten bij ons geven aan dat ze wel eens zuivel eten of een stukje vlees(vervanger), maar gebeurt het te onregelmatig. Te weinig regelmaat om de eiwitten te verhogen die er nodig zijn om het verteringsstelsel iets harder te laten werken. Elke dag je eiwitrichtlijnen halen levert een extra vertering op van 80-150 kilocalorieën per dag. Dit is een extra cadeautje!
- Richtlijn eiwit: 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (als je boven de 120 kg weegt, dan is 100-120 gram eiwit per dag prima)
Tip 5) Eet koolhydraten om het langer vol te houden
Overal waar je komt op het Internet lees je over koolhydraatarm. Koolhydraatarm eten vereist sterke discipline. Je moet streng zijn naar je omgeving om veel koolhydraten te beperken. Daarom is het advies om wel koolhydraten te eten, maar beperkt. Het verschil tussen die twee is het volgende:
- Koolhydraatarm = 20-70 gram koolhydraten per dag
- Koolhydraatbeperkt = 150-200 gram koolhydraten per dag
In een normaal eetpatroon zit vaak snel 300 gram koolhydraten. Dat komt door de toegevoegde suikers in producten, maar ook bijvoorbeeld door chips. Allemaal producten die worden gezien als ‘ultra-bewerkt’.
Buitenom dat koolhydraatarm niet beter werkt dan een vetbeperkt eetpatroon. Dat zou al een reden moeten zijn om koolhydraten te eten!
Tip 6) Speel met grotere eetvolumes per maaltijd
Afvallen zonder sport gaat beter als je jouw eetvolumes verhoogt. Met het ‘verhogen van eetvolume’ wordt bedoeld:
- De hoeveelheid voedsel verhogen per maaltijd, maar in dit geval zonder de kilocalorieën veel te verhogen
Groenten zijn een goed voorbeeld van eetvolumes verhogen zonder teveel extra kilocalorieën. In 100 gram cherry tomaatjes zitten maximaal 30 kilocalorieën.
Jouw lichaam reageert op de hoeveelheid eten dat je eet. Stel je voor in deze situatie:
- Je eet twee boterhammen met kaas
- Daar plaats je 200 gram cherry tomaten bij
Het lichaam is gewend aan deze twee boterhammen, maar krijgt ineens 200 gram extra aan cherry tomaten binnen. Je raakt ineens vol. Ongeloofwaardig lijkt het, maar het werkt wel op deze wijze. Een structuur op basis van binnenkomend voedsel is voor het lichaam normaal. Daarop baseert jouw lichaam of het trek heeft of niet. Dat is de reden waarom het verhogen van je eetvolumes werkt!
Nog een voorbeeld, maar dan de ‘verkeerde’ kant op. Bij chocola kunnen wij als mens teveel van eten. Het smelt op je tong, waardoor het geconcentreerd is en nog weinig ‘volume’ heeft. Je raakt moeilijk vol. Het lichaam krijgt ineens veel kilocalorieën aan suikers en vet binnen. Dat kan leiden tot buikpijn en vervolgens tot een schuldgevoel. Laat het schuldgevoel snel vallen, want dat is onnodig. Iedereen doet het per ongeluk wel eens. Denk maar aan een ‘all-you-can-eat’ restaurant waar je moet uitbuiken.
Eet vaker groenten en kies vaker voor caloriearme sauzen. Twee simpele tips om kilocalorieën te besparen.
Raak je de kluts kwijt? Wij helpen je!
Onze professionals staan voor je klaar om je te helpen met jouw eetpatroon. Wij helpen niet alleen mensen met trainen, maar is voeding onze specialiteit. Laat je eens gratis voorlichten via het onderstaande formulier: