Week 8: Voeden of vullen

ongezond en gezond eten

Denk jij altijd erover na wanneer je iets eet? Eet jij wanneer je trek hebt of eet jij wanneer je wil? Beide situaties zijn anders. Hieronder leer je de verschillen tussen voeden en vullen!

Wat is vullen?

Vullen is een situatie die je wil vermijden met gezondheidsdoelen. Met krachtdoelen en aankomen is het minder erg om dit vaker te doen.
Iedereen eet wel eens uit verveling of tijdens het kijken van een serie op de televisie. Een voorbeeld:

Misschien een herkenbare situatie? Dat is niet erg, want iedereen doet dit wel eens. De manier waarop je ermee omgaat is belangrijk. Laat jij het gewoon toe of wil jij dit graag aanpassen? Hoe pas je dit dan aan en naar wat?

Leren voeden!

Daar komt “voeden” om de hoek kijken. Bij voeden ga je er vanuit dat je trek hebt en voedingsstoffen nodig hebt. Denk aan een situatie dat er geen eten beschikbaar is. Je hebt ook al een aantal uur niet gegeten en je merkt dat je maag begint te knorren. Dat is een moment dat je moet gaan voeden, want anders houd je het niet vol of presteer je slechter. Hieronder een video voorbeeld over hoe het gaat met voeden:

Wat moet je doen bij gezondheidsdoelen?

Om meer naar voeden te gaan zul je moeten gaan werken aan het uitstellen van eetmomenten. Zie daarom de opdracht voor gezondheidsdoelen hieronder!

En… bij krachtdoelen?

Bij aankomen in lichaamsgewicht is regelmaat belangrijk. In veel gevallen zul je erg vol zijn van alle extra voeding dat je eet/drinkt. Sommige cliënten zijn expert geworden in het negeren van hun trek. Dat is niet de bedoeling!

Ook voor jou hebben wij een opdracht gemaakt. Zie hieronder de opdracht voor krachtdoelen.

Opdracht gezondheidsdoelen: leer je maaltijd uitstellen

Wat je in deze opdracht moet doen is het volgende:

  • Probeer na je avondmaaltijd een uur langer te nemen, voordat je weer gaat eten
  • Bepaal of je trek hebt of dat je gaat eten uit verveling

Een voorbeeld na het avondeten:

  • 18:00 avondmaaltijd
  • 20:30 wil je gaan snacken tijdens netflix
  • Stel dit uit tot 21:30 en bepaal of het nog nodig is
  • Nog nodig? Neem dan eens een eiwitrijke snack (magere vruchtenkwark bijv.)

Wanneer je omgeving meespeelt in deze keuze, dan moet je regels met jezelf maken. Houd je zoveel mogelijk aan deze regels, want waar zijn deze regels anders voor?

Opdracht krachtdoel: leer regelmaat in vullen en voeden

Betekent dit dat je kunt eten wat je wil? Nee, dat niet. Een regel is dat 20% tot 30% van je voeding vulmiddelen (vullen) mogen zijn. Vulmiddelen bevatten veel kilocalorieën, waardoor je sneller aan kunt komen in gewicht. Dat is belangrijk om je trek ook te laten toenemen. Daar is regelmaat voor nodig. Hieronder jouw opdracht:

  • Maak een lijstje met jouw favoriete aantal eetmoment per dag
  • Welke momenten eet je het makkelijkst? (Ontbijt je liever niet? Dat kan!)
  • Waar plaats je jouw ‘vulmiddelen’?

Bespreek deze opties opnieuw met jouw coach!

TERUG NAAR BEGELEIDINGSSYSTEEM