Week 4: Supermarkt Safari!

supermarkt

Je hebt het misschien wel eens tegen jezelf gezegd: “als ik het niet in huis haal, dan eet ik het niet!”. Alleen, toch neem je elke keer een zak chips mee of een pak koekjes. Hoe zorg jij er dan voor dat jij in de supermarkt de juiste keuzes maakt? Wat moet je doen met deze tips als je bijvoorbeeld een krachtdoel hebt?

Hoe vaak ga je naar de supermarkt?

Hoe vaak je per week naar de supermarkt gaat, bepaalt ook soms wat je koopt. Hier kun jij bijvoorbeeld op inspelen door te plannen van te voren. Als jij weet wat je vrijdag wil eten, dan staat dit vast. Scheelt weer een hoop tijd in de supermarkt!

De voorbereiding begint dus al voordat je de supermarkt ingaat. Hieronder een video van coach Leandro over dit onderwerp:

Labels lezen: hoe doe ik dit?

Iets wat je vaak hoort en ziet is dat je het etiket moet lezen van de producten die je koopt. Wij geven bij Body2Coach bijvoorbeeld vaak de tip om meer magere eiwitbronnen te eten. Daarom is het handig om te zien welke eiwitbronnen meer vetten bevatten en welke juist minder. Denk bijvoorbeeld aan volle (vruchten)kwark tegenover magere (vruchten)kwark.

Runderlappen en rundergehakt

Bovenstaand zie je links een magere eiwitbron (runderlappen) tegenover een vollere variant (rundergehakt). Beide zijn ze een goede bron van eiwitten. Alleen zit er in rundergehakt meer vet. Hierdoor zitten er ook meer kilocalorieën in het product, waardoor je sneller in een calorie-overschot kunt komen.

Bij krachtdoelen net even wat anders!

Bij krachtsport of aankomen is het minder erg om vetrijkere producten te eten/drinken. Daar kan het je doel goed ondersteunen als je altijd ‘netjes’ wil blijven eten. Denk aan halfvolle of volle producten in plaats van magere varianten.

Bij krachtsport is eiwit belangrijk!

Je weet al dat eiwit belangrijk is voor je krachtdoel. Toch weten veel krachtsporters niet hoe zij aan een hogere eiwitinname kunnen komen. Daarom moet je labels leren lezen om producten met elkaar te leren vergelijken. Het is daarbij ook belangrijk dat je niet veel aankomt in vetmassa, terwijl je jouw krachtdoel nastreeft!

Hoe doe je dit in de praktijk?

Kom jij soms wel eens thuis met producten waarvan jij later denkt: ”die had ik beter niet kunnen kopen”?

Wij gaan je helpen!

Opdracht: Op supermarkt safari gaan

Voor de supermarkt

[  ] Geen honger of trek
[  ] Boodschappenlijstje

In de supermarkt

[  ] Één lekkere snack voor jezelf meenemen
[  ] Boodschappenlijstje volgen

Weer thuis! Wat nu?

Beantwoord de volgende vragen:

  • Merk je iets wat beter gaat met boodschappen doen dan voorheen? Zo ja of zo nee, wat dan?
  • Zijn er ook dingen die je moeilijk blijft vinden in de supermarkt? Zo ja of zo nee, wat dan?

Bespreek de antwoorden met je coach!

Heel veel succes deze week! Je kunt het!

Opdracht krachtsporter: Etiketmeester worden

Zorg ervoor dat je drie voedingscategorieën kiest waar je jouw eiwitten uit wil gaan halen. Jouw opdracht wordt om het volgende te doen:

  • Zoek 3 categorieën waar veel eiwitten in zitten (bijv.: zuivel)
  • Wat valt je op aan de voedingswaarden/het etiket van de producten?
  • Koop drie smaken/varianten van deze drie categorieën
  • In totaal heb je 9 producten en kies er 6 van die je lekker vindt
  • Schrijf deze op

Bespreek deze bevindingen met je coach!

TERUG NAAR BEGELEIDINGSSYSTEEM