De omgeving wordt gezien als:
- Je voorraadkast
- De voedingsmiddelen in het huis
- Je vrienden en familie (sociale omgeving)
Hieronder vind je een video met een uitleg over de omgeving!
Het lijkt alsof je maar sterk moet zijn richting alle verleidingen. Houd je het niet vol? Dan ben je zwak. Die tijd is gelukkig voorbij. Nu worden er steeds meer adviezen gegeven om je omgeving anders in te richten. Dat doe je om verleidingen te vermijden, omdat je niet elke dag sterk kunt zijn. In deze week leer je de omgeving anders in te richten voor zowel gezondheidsdoelen als krachtdoelen.
De omgeving wordt gezien als:
Hieronder vind je een video met een uitleg over de omgeving!
Dat klinkt interessant, hé? Hoe minder je ziet, hoe minder je ook gaat pakken. Dat is een werkwijze om jezelf af te leren om altijd te willen eten. Zo meteen zie je wat de sociale omgeving voor invloed heeft op jouw eetgewoontes!
Een heleboel! Je wordt uitgenodigd voor een verjaardag en er staat altijd eten en/of drinken klaar. Dit zijn nooit caloriearme snacks, maar eerder: bitterballen, kaas, worst en chips. Daarnaast wordt er nog alcohol geschonken. Bij elkaar genomen is alles verwoestend voor je afslankdoel.
Herken jij situaties waarin je terecht komt waar veel eten is? Iedereen gaat wel eens naar een verjaardag waar teveel eten op tafel staat. Je kunt veel doen om de schade te beperken! Nodig mensen als eerste bij jezelf uit als dat kan. Dan is vervolgens de volgende opdracht wat voor jou!
Sociale uitjes. Deze kunnen een probleem vormen voor krachtdoelen. Hier kan alcohol worden geschonken. Dat kan je slaap sterk beïnvloeden en daardoor herstel je minder goed.
Ook heeft alcohol een nadelig effect op het herstel na je training. Alcohol is giftig voor het lichaam. Daarom moet het zo snel mogelijk uit je lichaam. De vertering van alcohol heeft daarom voorrang voor alle normale lichamelijke processen.
Een voordeel van je omgeving is dat je gebruik kunt maken van calorierijke producten die zij klaarzetten!
Je gaat leren om je omgeving te gebruiken in je eigen voordeel! Gebruik de onderstaande opdracht:
Alle beschrijvingen die je erbij maakt zijn belangrijk voor je coach. Denk aan: “wat dacht je op het moment dat je het pakte?”.
Een borrelplank is gebruikelijk bij een feestje of partij. Hoeveel verschillende snacks kies jij voor op een borrelplank? Één, twee of zelfs tien? Als je hier geen regels in maakt, dan maak je altijd teveel. Daarom ga je als volgt aan de slag:
Als deze hoeveelheid van snacks op een plank normaal is, dan is deze opdracht voor jou bedoeld. Inhouden is ook te trainen. Je moet alleen bewust worden van het feit dat je teveel klaarmaakt. Daarom deze opdracht:
Gefeliciteerd! Je hebt zojuist gewerkt aan een caloriearmere borrelplank! Wat nu als de borrelplank wordt gemaakt door een vriend(in) of familie?
Beperk de schade. Dat is je missie tijdens een uitje. Niemand kan onbeperkt eten en niet aankomen. Daarom is het belangrijk om regels voor jezelf af te spreken:
Dit zijn simpele regels, maar wel effectief. Een regel zorgt ervoor dat je iets hebt om terug op te vallen. Wanneer je zegt “ik hoop er vanaf te blijven dit uitje”, dan ben je verloren. In die wens zit niets concreet. Hoe meer concreet je bent, hoe beter het is. Een paar voorbeelden:
Als laatste een opmerking die heel belangrijk is om te onthouden:
Je familie en vrienden spreken met je af, omdat zij jou uniek en tof vinden.