fbpx

Week 11: Inrichten van de omgeving

Week 11: Inrichten van de omgeving 1

Het lijkt alsof je maar sterk moet zijn richting alle verleidingen. Houd je het niet vol? Dan ben je zwak. Die tijd is gelukkig voorbij. Nu worden er steeds meer adviezen gegeven om je omgeving anders in te richten. Dat doe je om verleidingen te vermijden, omdat je niet elke dag sterk kunt zijn. In deze week leer je de omgeving anders in te richten.

Wat wordt er met “omgeving” bedoeld?

De omgeving wordt gezien als:

 • Je voorraadkast
 • De voedingsmiddelen in het huis
 • Je vrienden en familie (sociale omgeving)

Hieronder vind je een video met een uitleg over de omgeving!

Dat klinkt interessant, hé? Hoe minder je ziet, hoe minder je ook gaat pakken. Dat is een werkwijze om jezelf af te leren om altijd te willen eten. Zo meteen zie je wat de sociale omgeving voor invloed heeft op jouw eetgewoontes!

Wat hebben jouw vrienden/familie met afslanken te maken?

Een heleboel! Je wordt uitgenodigd voor een verjaardag en er staat altijd eten en/of drinken klaar. Dit zijn nooit caloriearme snacks, maar eerder: bitterballen, kaas, worst en chips. Daarnaast wordt er nog alcohol geschonken. Bij elkaar genomen is alles verwoestend voor je afslankdoel. Hieronder zie je een standaard voorbeeld van een uitnodiging en wat er gebeurt:

Een herkenbaar punt! Veel snacks tijdens een gezellig uitje. Je kunt veel doen om de schade te beperken! Dat leer je via de onderstaande opdracht en video!

Opdracht: maak een borrelplank caloriearmer

Een borrelplank is gebruikelijk bij een feestje of partij. Hoeveel verschillende snacks kies jij voor op een borrelplank? Één, twee of zelfs tien? Als je hier geen regels in maakt, dan maak je altijd teveel. Daarom ga je als volgt aan de slag:

Als deze hoeveelheid van snacks op een plank normaal is, dan is deze opdracht voor jou bedoeld. Inhouden is ook te trainen. Je moet alleen bewust worden van het feit dat je teveel klaarmaakt. Daarom deze opdracht:

Opdracht en wat je gaat doen:

 • Maak een boodschappenlijstje voor een borrelplank
 • Kies maximaal 4 snacks, waarvan minimaal 2 caloriearm zijn
 • Bepaal de hoeveelheid
 • Maak een foto en overleg met je coach

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist gewerkt aan een caloriearmere borrelplank! Wat nu als de borrelplank wordt gemaakt door een vriend(in) of familie?

Wat je moet doen bij familie

Beperk de schade. Dat is je missie tijdens een uitje. Niemand kan onbeperkt eten en niet aankomen. Daarom is het belangrijk om regels voor jezelf af te spreken:

 • Hoeveel snacks wil je maximaal pakken in een uitje?
 • Hoeveel (alcoholische) dranken laat je toe in een uitje?
 • Gebruik je altijd sausjes bij de snacks? Zo ja, wat is je maximale hoeveelheid?

Dit zijn simpele regels, maar wel effectief. Een regel zorgt ervoor dat je iets hebt om terug op te vallen. Wanneer je zegt “ik hoop er vanaf te blijven dit uitje”, dan ben je verloren. In die wens zit niets concreet. Hoe meer concreet je bent, hoe beter het is. Een paar voorbeelden:

 • “Ik wil maximaal 2 glaasjes wijn op deze avond”
 • “Ik wil maximaal 4 borrelsnacks toelaten op deze avond”

Als laatste een opmerking die heel belangrijk is om te onthouden:

 • Je bent niet minder gezellig, omdat je minder eet!

Je familie en vrienden spreken met je af, omdat zij jou uniek en tof vinden.

TERUG NAAR BEGELEIDINGSSYSTEEM