Week 10: Slaap is je grootste vriend

Slapende dame gras 1050x550

Wist je dat tijdens je slaapuren je hersenen alles verwerken wat er overdag is gebeurd? Alles wat je geleerd hebt, alles wat je gezien, gehoord en gevoeld hebt. Daarnaast ook alle emoties die je hebt ervaren. Wat is dan de reden dat slaap zo belangrijk is voor gezondheidsdoelen en krachtsport? 

Waarom is voldoende slapen bij alle doelen belangrijk?

Je hebt een belangrijk verschil tussen kwaliteit en kwantiteit van slaap. Kwantiteit zegt iets over het aantal uren dat je slaapt. Kwaliteit zullen wij wat duidelijker uitleggen in de onderstaande video.

Nu weet je hoe je beter kunt slapen. Wat heeft dit dan te maken met je gezondheid en krachtsport?

Slaap als een roos voor je gezondheid

Als je goed slaapt ben je minder gevoelig voor trek. Het is ook makkelijker om nee te zetten. Dit komt, omdat je veel bewuster keuzes kunt maken. Door vermoeidheid is het veel moeilijker om goed te kunnen nadenken over de gevolgen van voorkomende situaties.

Om het beeldend te maken hebben wij een voorbeeld van een olifant (onbewuste) en de rijder (bewuste). Als mens doe je veel onbewust, namelijk zo’n 90 – 95%. De olifant is veel sterker dan de rijder, maar een energieke rijder kan de olifant de juiste weg wijzen. Is de rijder vermoeid of doodop? Dan gaat de olifant voor zijn eigen weg en dat is vaak voedsel zoeken.

Zo werkt ons brein bij vermoeidheid door bijvoorbeeld een slechter slaappatroon.

Bij krachtsport is regelmaat en (spier)herstel belangrijk

Slecht slapen zorgt voor een snelle terugslag naar je oude gewoontes. Het maken van regelmaat is ontzettend lastig als je moe bent.
Daarnaast zie je dat je door slaaptekort 10-20% minder goed vooruitgaat door een slechter herstel. Het wordt tijd dat je je slaap gaat aanpakken!

Aan de slag met je slaappatroon

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met je slaappatroon. Bedenk aan de hand van de gegeven informatie en de kennis die je nu hebt: Slaap ik te kort? Of slaap ik slecht?

Slaap je goed, maar is het eigenlijk te kort?

Plan voor jezelf een bedtijd in. Dit klinkt kinderachtig, maar er is een goede reden waarom dit helpt bij kinderen. Ook als volwassen kun je hier veel resultaten mee halen.

Heb je voldoende slaapuren, maar word je niet uitgerust wakker?

Verbeter je slaaphygiëne door een routine voor het slapen in te bouwen.

  • Minimaal 6 uur voor het slapen geen cafeïne meer innemen
  • Een uur voor het slapen blauw licht vermijden
  • De slaapruimte zo donker mogelijk maken
  • Is de slaapkamer rond de 19 graden?
  • Ventileer je regelmatig de kamer?

Heel veel succes en weet dat slapen de nummer één is voor problemen met afslanken!

TERUG NAAR BEGELEIDINGSSYSTEEM