Hoe worden kilocalorieën berekend?

hoe worden kilocalorieën berekend

Als je met voeding gaat werken, dan komt het al snel op het berekenen van kilocalorieën. Hoe worden kilocalorieën berekend? Daar spelen veel onderdelen mee, waardoor het eindresultaat altijd een schatting zal zijn. Wij nemen je mee in het verhaal van kilocalorieën en wat er allemaal meespeelt!

Wat zijn kilocalorieën precies?

Calorieën zitten in voeding als kilojoule of kilocalorie. Wanneer je 1000 calorieën hebt, dan heb je 1 kilocalorie. In voeding zal je als Nederlander alleen kilocalorieën gebruiken. In Amerika gebruiken ze meer kilojoule.

Een calorie in voeding is als een energie-eenheid. Het geeft aan hoeveel energie je lichaam krijgt wanneer je voedsel eet. Het komt van koolhydraten, vetten en eiwitten en helpt je lichaam om te functioneren en actief te zijn. Het is een soort brandstof die je nodig hebt voor dagelijkse activiteiten en lichaamsprocessen.

Hoe worden dan de kilocalorieën berekend?

Hoe worden kilocalorieën berekend?

Om de kilocalorieën te berekenen heb je verschillende wetenschappelijke formules. Hieronder staan de voorbeelden voor een man of vrouw vanuit de Harris en Benedict formules:

  • Man: 66,4730 + (13,7516 X G) + (5,0033 X H) – (6,7550 X L)
  • Vrouw: 655,0955 + (9,5634 X G) + (1,8496 X H) – (4,6756 X L)

Hier staat de ‘G’ voor gewicht, ‘H’ voor lengte en de ‘L’ voor leeftijd. Deze formules zijn schattingen en niet 100% waterdicht. Wanneer je het uitrekent, dan moet je rekening houden met afwijkingen. Wil je wat voorbeelden van berekeningen zien? Dan raden wij je aan om onze blog te lezen over bijvoorbeeld een berekening van mannen.

De eenheden ‘gewicht’ en ‘lengte’ hebben veel invloed op de uitkomst van de formules. Mannen zijn over het algemeen langer en zwaarder. Daarom heeft een man gemiddeld ook meer kilocalorieën nodig dan een vrouw.

Wat is dan bijvoorbeeld het nut om het aantal kilocalorieën te schatten?

Waarom zou je kilocalorieën schatten?

Met voeding kun je in het algemeen drie doelen hebben:

  1. Afvallen
  2. Aankomen
  3. Op gewicht blijven

Als je wil afvallen, dan moet je minder kilocalorieën eten dan dat je gebruikt aan kilocalorieën. Deze berekening van kilocalorieën in en uit wordt de energiebalans genoemd. Je hebt deze berekening nodig, zodat je doelgericht kunt afvallen. Wil je echt niets berekenen, maar wel bezig zijn met voeding? Eet dan iets minder in je avondeten en bijvoorbeeld je lunch. Dan leer je eerst besparen in kilocalorieën en kijk je wat het doet met je gewicht.

Hier lees je meer over kilocalorieën en welke hoeveelheden je aan moet denken bij het afvallen.

Wil je aankomen in gewicht? Dan wil je meer kilocalorieën eten dan dat je gebruikt aan kilocalorieën. Dit lijkt een makkelijk doel, maar voor veel moeilijke eters lijkt dit onmogelijk!

Als laatste kun je een doel hebben om op gewicht te blijven. Dan moet je in balans zijn met de kilocalorieën in en uit. Een voedingsdoel die meer terugkomt als je een gezonder eetpatroon wil ontwikkelen zonder te willen aankomen of afvallen.

Alleen, kun je nu alleen dit berekenen via deze wetenschappelijke formules?

Gebruik voedingsapps om je kilcalorieën te schatten

De wetenschappelijke formules heb je in calculators en in voedingsapps staan. Een voedingsapp berekent direct ook de hoeveelheid kilocalorieën die je gebruikt met beweging, sport of andere onderdelen. Ons advies is om een voedingsapp te gebruiken voor de berekeningen. Daarnaast kun je bewust omgaan met voedingsmiddelen!

Wat zijn de nadelen van kilocalorieën berekenen?

Een nadeel is dat je je volledig gaat richten op het volgen van de kilocalorieën. De kilocalorieën zeggen niets over hoe gezond je bent. Dat maakt het soms lastig om alles hierop te richten.

Daarnaast blijft het een nadeel dat je nooit 100% weet wat je binnenkrijgt aan kilocalorieën en hoeveel je gebruikt aan kilocalorieën. Veel afvallers berekenen via een voedingsapp wat ze nodig hebben en vervolgens houden ze zich eraan. Het probleem is dat zelfs de voedingsapp foutmarges heeft. Je doet ernaast als mens ook veel onbewust. Denk aan kleine snacks of calorierijke koffies.

Nog een nadeel is dat je minder van calorierijk eten gaat genieten. Elke calorie telt en dat kan leiden tot het vermijden van etenswaren. Leer te letten op je kilocalorieën zonder dat je een schuldgevoel krijgt met het eten.

Wil je meer praktische tips? Neem vrijblijvend contact op!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.