Hoe val je af tijdens de overgang? Dat is een terechte vraag, want alles lijkt een stuk moeilijker geworden met afvallen. Hoe komt het dat de overgang je laat aankomen? Gebruik je minder energie als je in de overgang bent? Met de juiste uitleg wordt alles een stuk duidelijker.
Wat doet de overgang met je lichaam?
De overgang is een moeilijke tijd voor veel vrouwen. Je hele lichaam verandert met de hormoonhuishouding. Je gedraagt je soms anders met emoties, hebt last van opvliegers en je weet niet altijd wanneer het komt. Dat maakt het onvoorspelbaar.
Daarnaast is de functie van ‘vruchtbaar zijn’ voorbij. Daardoor wordt jouw vetopslag net zoals die van een man. Dat betekent dat je sneller buikvet aanmaakt, terwijl je vroeger bij de benen en heupen zou aankomen. Deze verandering van vetopslag komt door de overgang.
Het lijkt soms alsof je al aankomt door het kijken naar eten, maar is dat ook zo? Wat zorgt ervoor dat je dan aankomt?
Wat doet de overgang met afvallen?
Door de vele veranderingen in je lichaam wordt het gedrag ook anders. Iedere vrouw ervaart de overgang anders, maar iedere vrouw ervaart wel veranderingen in gedrag. Daar hoort eetgedrag ook bij. Eetgedrag verandert door emoties. Zowel blije als boze emoties hebben een invloed op wat je eet of drinkt. Hieronder een belangrijk voorbeeld:
- Je slaapt minder goed door je opvliegers
- Je bent daardoor overdag meer vermoeid
- Vermoeidheid leidt tot een veel grotere kans om over te eten
- Ook leidt vermoeidheid tot minder motivatie en inzet voor beweging en/of sport
- Kans op gewichtstoename neemt toe
Vooral vermoeidheid speelt een grote rol bij het aankomen tijdens de overgang. Veel vrouwen bewegen dan minder en kiezen vaker voor comfortfood. Denk aan chocola, chips of andere ultra-bewerkte snacks.
In sommige gevallen kan de overgang echt veel mentale en lichamelijke ongemakken veroorzaken. Met deze klachten moet je naar de huisarts gaan, omdat het ook je eetpatroon beïnvloedt.
Een misvatting is wel dat de overgang automatisch leidt tot gewichtstoename. Dat doet de overgang niet, tenzij je last hebt van veel vermoeidheid en ook meer eet.
Wat kun je eraan doen?
Hier vind je alvast wat oplossingen
Hieronder vind je een aantal oplossingen:
- Ontdek welke knelpunten jij ervaart met eetmomenten en schrijf ze op
- Blijf kijken naar je slaappatroon en doe eventueel powernaps
- Voorkom extreme diëten (koolhydraatarm, ketogeen, enzovoorts)
- Laat je begeleiden door een professional
Afvallen is lastig, omdat niet iedereen weet hoe ze moeten afvallen. Op het Internet vind je veel informatie. Wat is dan waar? Daar helpen wij vrouwen regelmatig mee. Wat een opluchting als je hoort dat het allemaal een stuk meer ontspannen kan gaan.
Nieuwsgierig geworden?