E-bike voor jonge mensen?

E-bike voor jonge mensen? 1

Veel jonge mensen gebruiken een elektrische fiets (e-bike). De reactie is vaak dat jonge mensen beter op een normale fiets kunnen fietsen. Is dat wel zo? Wat is de reden waarom sommige jonge mensen wel een e-bike kiezen en anderen niet?

Wat is het verschil tussen een e-bike en een normale fiets?

Een normale fiets, mountainbike of racefiets heeft geen elektrische ondersteuning via een motor. Als je wil uitrekenen wat je nu gebruikt aan kilocalorieën met een normale fiets, dan heb je deze tabel:

minder dan 16 km/u fietsen (rustige inspanning)4 met-waarde
16 – 19 km/u fietsen (lichte inspanning)6,8 met-waarde
19 – 22 km/u fietsen (stevige inspanning)8 met-waarde

De MET-waarde staat voor Metabolic Equivalent. Deze MET-waarde kun je vermenigvuldigen met jouw lichaamsgewicht. Dan weet je wat je per uur gebruikt aan kilocalorieën. Even een voorbeeld:

  • 100 kilogram lichaamsgewicht
  • Je fietst op 18 km/u gemiddeld
  • 100 x 6,8 = 680 kilocalorieën per uur

De MET-waarde van een e-bike wordt geschat rond de 3. Dat betekent dat je caloriegebruik veel omlaag gaat. Moet dit alleen de reden zijn om te gaan fietsen op een normale fiets?

NEE, want…

Liever iets dan niets

Veel mensen kiezen een e-bike voor gemak of dat fietsen weer mogelijk wordt. Als het gaat om gemak, dan gaat diegene veel vaker op de fiets met een e-bike. De e-bike zorgt voor meer beweging op een dag. Daarom adviseren wij als Body2Coach dit ook mensen die normaal fietsen niet fijn vinden. Liever iets dan niets!

Kies je de e-bike, omdat het anders niet mogelijk is om te fietsen? Denk aan spierverzwakkingen of te hoge inspanning? Dan is de e-bike een goede oplossing om toch wat beweging te krijgen.

Een leuk advies voor de elektrische fietsers:

Kies eens een zwaardere stand

“Daag de spieren voldoende uit om meer kracht te ontwikkelen in de benen”

De kunst is om jezelf uit te dagen op sommige fietsroutes. Zet de ondersteuning eens vijf minuten uit en daarna weer aan. Daag de spieren voldoende uit om meer kracht te ontwikkelen in de benen. Meer kracht werkt in het voordeel voor jezelf!

Ook al ben je niet iemand die veel geeft om sport, dan is dit de meest makkelijke manier om jezelf uit te dagen. Gemak kan namelijk ook voor problemen zorgen. In ons leven hebben wij al veel gemakken, zoals: online bestellingen doen, telefoons, automaten, enzovoorts. Ons lichaam heeft beweging nodig en daarbij ook kracht. De fitnormen zijn niet voor niets aangepast met krachtsportadviezen.

Dus….

E-bike is goed! Daag jezelf alleen wat vaker uit! 🙂

Vind je fietsen te weinig? Vraag een kennismaking aan!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.