fbpx

Klopt de uitspraak: “Een calorie is een calorie”?

Klopt de uitspraak: "Een calorie is een calorie"? 1

Tienduizenden discussies zijn aan de gang op social media over dat niet elke calorie hetzelfde is. Dat is een vreemde beredenering, omdat er een standaard definitie is over een “calorie” die zelfs Wikipedia weergeeft:

  • Één calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Calorie

Een calorie wordt niet veel gebruikt, omdat dit een te kleine waarde is. Daarom gebruiken wij in Nederland de eenheid “kilocalorieën”. Dat is een vergrote eenheid van “calorie”. Net zoals het verschil tussen kilometer en meter.

Waaruit bestaan calorieën in voeding?

Een calorie vind je in onze voeding terug, namelijk in: eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit maakt niet uit of je 100 gram koolhydraten uit suiker of volkoren brood haalt. In beide gevallen levert één gram koolhydraat vier kilocalorieën op. Veel mensen twijfelen aan deze redenering, maar je kunt er verder niets van maken. Die definitie van (kilo)calorieën staat vast.

Waarom wordt er dan gezegd: “een calorie is geen calorie?”

In het eerdere voorbeeld werd suiker en volkoren brood genoemd. De calorieën zijn hetzelfde, maar niet de vitaminen en mineralen die erin zitten. Dat zijn echter andere argumenten dan het onderwerp “calorieën”. Hieronder zal worden uitgelegd dat het twee verschillende onderwerpen zijn…

Energetische en niet-energetische zaken

Klopt de uitspraak: "Een calorie is een calorie"? 2

Een moeilijk onderscheid volgt nu, maar het levert duidelijkheid op in deze bovenstaande discussie. Wanneer je het hebt over (kilo)calorieën, dan praat je over “energetische” zaken bij voeding. Alleen, als je het hebt over vitaminen/mineralen, vezels, het soort koolhydraat, enzovoort… dan praat je over “niet-energetische” zaken in voeding.

  • “Energetisch” zit het woord “energie” in. De “energie” in voeding wordt ook uitgedrukt in kilocalorieën, waardoor kilocalorieën ook met energetische zaken te maken hebben.
  • Alles wat NIET over kilocalorieën gaat, dan heb je het over “niet-energetische” zaken in voeding

Als een persoon aangeeft dat een “calorie geen calorie is”, dan wordt er altijd gezegd dat groenten en fruit meer vitaminen en mineralen bevatten. Ja, dat klopt! Dat heeft alleen niets met kilocalorieën te maken, zoals je boven hebt gelezen! Dat zijn namelijk niet-energetische onderdelen van voeding.

Fruit en groenten zijn toch beter dan pizza?

Niemand zal je adviseren om dagelijks pizza te eten, maar dat heeft niet veel te maken met de bovenstaande discussie. Zie hieronder nogmaals een voorbeeld:

  • 900 kilocalorieën uit een pizza is hetzelfde uit 900 kilocalorieën uit fruit (energetische onderdelen uit voeding)
  • Een pizza bevat alleen meer zout, meer vet en veel witte meel (niet-energetische onderdelen uit voeding)

Als je wil afslanken, dan zijn de energetische onderdelen (lees: CALORIEËN) van voeding belangrijk om in de gaten te houden. Je valt dus af als je pizza eet en je minder kilocalorieën eet als dat je gebruikt aan kilocalorieën. Dat wil niet zeggen dat je je gezonder gaat voelen als je de hele dag pizza gaat eten. Daarom adviseert niemand je elke dag pizza te eten, omdat dat advies meer over niet-energetische onderdelen (lees: GEEN CALORIEËN) van voeding gaat.

Hopelijk is dit verhaal duidelijk genoeg, omdat dit onderscheid moeilijk is om nog eenvoudiger te omschrijven.

Geïnteresseerd in deskundige hulp?

Zoek je een deskundige die jou verder kan helpen met jouw afslankdoel? Dan adviseren wij om contact op te nemen via de contactpagina.

Rate this postGeef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.