Wat doet BCAA en wat is het precies?

wat doet bcaa

Iedereen wil tegenwoordig in twee maanden tijd al tien keer zo breed worden, maar het liefst zonder enige moeite. Hierdoor grijpen mensen eerder naar supplementen of preparaten, terwijl dit in heel veel gevallen onnodig is. Zo is BCAA een veelgebruikt supplement bij krachtsporters. Is dit terecht of heb je BCAA niet nodig? En wat doet BCAA nou precies? Wij geven daar in dit blogartikel een uitgebreid en duidelijk antwoord op.

Wanneer gebruik je supplementen?

Voordat we inzoomen op amino BCAA kijken we eerst naar de urgentie van het gebruik van supplementen in het algemeen. In 95% van de gevallen is het gebruik van een supplement onnodig, maar wij gaan dan uit van vleeseters. In het geval van vegetariërs en veganisten gelden er andere regels met betrekking tot bijvoorbeeld proteïnen. Die lopen al snel tegen tekorten aan.

Supplementen zijn normaalgesproken de top van een ijsberg en daar kom je pas wanneer je een plafond bereikt. Denk aan iemand die niet verder komt dan 115 kilo bankdrukken en met normale voeding nauwelijks vooruitgang boekt. Dan is bijvoorbeeld creatine (wat van nature in het lichaam aanwezig is) een hulpmiddel om een plafond te doorbreken. Dat is daadwerkelijk een bewezen supplement.

Wat is BCAA poeder precies?

Niet alleen de meerwaarde van creatine is bewezen. Zo is BCAA amino (Branched Chained Amino Acids) ook één van de supplementen die ontstond aan de hand van onderzoeken die bewijzen dat de aminozuren leucine, valine en isoleucine effect hebben op de ontwikkeling van spiermassa. Wil je meer spiermassa? Dan is dit artikel van ons aan te raden!

BCAA’s zijn de bouwstenen voor je spieren. Bij een intensieve training voorkomt dit supplement dat je lichaam energie haalt uit je spieren. Dit voorkomt spierafbraak. Ze zorgen daarnaast voor effectieve spiergroei na je training en bevorderen tegelijkertijd je vetverbranding. Het lichaam bouwt proteïnen op aan de hand van de aminozuren. Deze aminozuren hebben allemaal hun eigen functies voor het lichaam. De één meer voor het immuunsysteem, terwijl de ander zich richt op spierkracht.

Hoe kleiner de eiwitketen van aminozuren, hoe sneller het lichaam ze opneemt. De lever verwerkt de meeste aminozuren. Je hebt drie verschillende aminozuren.

Leucine in voeding

Leucine zorgt voor een optimaal werkende eiwitsynthese (verwerking van eiwitten) en helpt bij het herstel van je spieren. Waar leucine in? Nou, het zit onder andere in rijst, bonen en mager vlees, maar nog veel meer producten bevatten leucine.

Valine

Eigenlijk liggen de BCAA’s dicht bij elkaar en heeft valine net als leucine ook invloed op spieropbouw en spierherstel.

Bovendien heeft Valine ook impact op cognitieve functies (hersenen) en je zenuwstelsel. Laat het nu zo zijn dat je zenuwstelsel signalen geeft aan je lichaam om bepaalde functies te starten met betrekking tot spieropbouw en spierherstel.

Isoleucine

De naam zegt eigenlijk al dat de werking van isoleucine te vergelijken is met die van leucine. Het helpt dus bij het aanmaken en opbouwen van nieuw spierweefsel. Het lichaam neemt isoleucine snel op en verhoogt de productie van energie voor de spieren.

Ook is isoleucine betrokken bij de aanmaak van hemoglobine (1/3 van het bloed is hemoglobine). Dit zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed en geeft bloed zijn rode kleur.

Hoeveel BCAA gebruiken?

Door de verhalen hierboven lijkt het alsof je jezelf moet volproppen met BCAA’s om voluit te groeien. Helaas werkt het niet zo makkelijk, want die redenering houdt in dat je altijd zoveel mogelijk van iets moet nemen om meer vooruitgang te boeken. Bij eiwitten, koolhydraten en vetten heb je ook adviezen met minimale en maximale waarden. Want hoeveel BCAA heb je precies nodig? Dit is verschillend.

Onderzoek over BCAA werking

Als je de literatuur erop naslaat, lijkt het alsof je per definitie BCAA’s neemt om optimaal spierherstel en spieropbouw te realiseren. Helaas kijken mensen alleen maar naar conclusies in de onderzoeken.

Als je verder kijkt, vind je onderzoeken waarin het voedingspatroon van de respondenten niet gecontroleerd wordt. Dit betekent dat er bijna geen controle is over de inname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt (70 gram eiwit per dag met 100 kilogram) en veel krachttraining doet (waar je dan 150-180 gram per dag nodig hebt), dan raadt de onderzoeker inderdaad de opname van BCAA’s aan. Logische redenering, omdat je lichaam gretig gebruikmaakt van deze aminozuren die je te weinig binnenkrijgt met krachttraining.

Dat is anders wanneer je lichaam al voldoende eiwitten/aminozuren binnenkrijgt die ook in de BCAA’s zitten. In honderd gram kaas zit al drie gram leucine. Nu snap je dat BCAA’s niet per se nodig zijn voor vleeseters. Zij krijgen over het algemeen voldoende essentiële aminozuren binnen door het eten van dierlijke producten. Deze dierlijke producten bevatten de meeste essentiële aminozuren, waaronder dus ook de BCAA’s. Het is dus per situatie anders, maar BCAA’s zijn voor vleeseters vooral een marketingtruc.

Dus wel of geen BCAA’s?

Het is voor vleeseters niet nodig om te suppleren met BCAA’s, omdat zuivelproducten en eieren voldoende leucine bevatten. Aangezien tien gram leucine het advies is, is het onnodig om nog meer leucine toe te voegen via BCAA’s. Bij planteters is het dus niet erg om BCAA’s te nemen om er zeker van te zijn dat zij alle essentiële aminozuren binnenkrijgen.

Wat doet BCAA voor jou? Kies nu voor voedingsadvies van Body2coach!

Wil jij weten of BCAA’s een meerwaarde voor jou zijn? Of loop je in het algemeen vast bij het behalen van je doelen op het gebied van voeding en sport? Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel nu naar onze specialist Freek: 06  488 40 976.

Contactformulier

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.