#4 Ex-obees aan het woord

Weer een nieuw verhaal die ons moet doen inspireren! Dit keer een verhaal van Jiska!

Wie ben je, wat is je favoriete hobby en wat is je leeftijd?

Mijn naam is Jiska en ik ben 25 jaar oud. Als ik niet thuis ben of aan het werk, dan is de kans vrij groot dat ik aan het sporten ben. Sinds een aantal maanden kan ik me volledig ontspannen door een goede training en vind ik het heerlijk om me uit te sloven in de sportschool. Ook kan ik genieten van een lekker rondje hardlopen. Als mijn lichaam toe is aan een beetje rust, vind ik het heerlijk om een puzzel te maken of samen met mijn man een goede serie te kijken.

Wat is volgens jou de reden waarom je zwaarder in lichaamsgewicht was?

Zolang als ik mij kan herinneren, ben ik altijd al (te) zwaar geweest. Al op de basisschool was ik bang om naar de schoolarts te gaan, omdat ik wist wat er gezegd zou gaan worden: je bent te zwaar/te dik. Wat hier voor de reden is? Ik ben altijd een lekkerbekje geweest: ik houd van lekker eten, ik kan heel veel eten en houd enorm van snacken. Toen ik op een gegeven moment op de middelbare school zat, ik nog weinig controle had van mijn ouders op wat ik buitenshuis at en ik op de scooter naar school ging, ben ik in korte tijd ontzettend veel aangekomen. Tussen mijn 16e en 17e ben ik toen al flink wat kilo’s kwijtgeraakt. Op het moment dat ik een relatie kreeg slopen deze kilo’s er langzaam weer bij aan. Toen ontstond het jojo-effect: ik kwam aan, viel weer af, kwam weer aan etc. En dit kwam met name omdat ik heel vaak dacht: als mijn collega’s een gebakje kunnen eten, kan ik dat toch ook? Als mijn man chips eet zonder aan te komen, dan kan ik dat toch ook? Maar het probleem was dit ik dit allemaal op één dag dacht. Met als resultaat dat ik elke dag teveel tussendoor at. Dit in combinatie met mijn grote eetlust en weinig bewegen (lees: ik sportte helemaal niet), maakte dat ik toch weer aankwam.

Welke slechte eet-/drinkgewoontes had je voornamelijk?

Wat betreft drinken heb ik nooit echt slechte gewoontes gehad. Mijn calorieën dronk ik nooit. Zo af en toe een wijntje, maar dat mag geen gewoonte genoemd worden. Bij mij was het probleem met name het eten. Als ik nu terugkijk op mijn porties die ik ’s avonds at, kon dat soms zo tussen de 800-1000 calorieën liggen. Ik kon makkelijk twee keer opscheppen. Daarnaast liet ik gebakjes nooit staan en ook tijdens verjaardagen sloeg ik geen enkel hapje over. Ik kon gewoon altijd eten.

Wat is voor jou de reden dat je ineens bent gaan afvallen? Wat dacht je dat het je zou brengen?

In het verleden viel ik voornamelijk af omdat ik ontzettend onzeker was. Ik was altijd bang dat anderen mij zouden veroordelen op basis van mijn uiterlijk. Ik vind het heel belangrijk om er leuk en goed uit te zien en iedere keer wanneer ik weer een poging deed om te gaan afvallen, was dat omdat ik niet blij was met wat ik in de spiegel zag. Hierdoor stopte ik vaak met afvallen op het moment dat ik me niet meer zo onzeker voelde, waardoor ik altijd al ‘faalde’ voordat ik een gezond gewicht had. De reden dat het me dit keer wel gelukt is om door te zetten, is omdat er andere redenen meespeelden. Mijn man en ik zijn in 2016 getrouwd en hopen ooit een gezinnetje te starten. Ik heb altijd geroepen dat ik, voordat ik zwanger ben, een gezond gewicht wil, omdat mijn baby’tje geen enkel risico mag lopen door mijn leefstijl. Daarnaast heeft mijn vader ouderdomssuiker en een hoge bloeddruk, net als mijn oma en opa. Ik wil voorkomen dat ik dit ook krijg door mijn slechte leefstijl. Plus mijn constant terugkerende onzekere gevoel, heb ik mijzelf in het najaar van 2017 een ultimatum gegeven: Of je accepteert jezelf zoals je bent en stopt met klagen of je rekent voor eens en altijd af met je overtollige kilo’s. Aangezien dat eerste me na al die jaren nog niet gelukt was, ging ik voor de tweede optie. En ik zeg: met succes!

Toevoeging Body2Coach: net zoals Jiska hebben veel mensen met overgewicht last van onzekere perioden. Mensen worden veroordeeld door anderen, puur gebaseerd op het uiterlijk. Dit wil helemaal niets zeggen over iemand zijn/haar kwaliteiten!

Wat heb jij gedaan om de slechte eetgewoontes aan te pakken? Vooral op mentaal vlak?

Wat mij voornamelijk hielp, was dat ik naar de lange termijn toekomst ging kijken. Ik ben gestart met mijn afvalproces in november 2017. Vlak voor de feestdagen, mijn verjaardag en de verjaardag van tientallen vrienden en familie. Je raadt het al: vele verleidingen zouden langs gaan komen. Voordat ik begon, heb ik even het idee gehad om pas in januari te gaan starten. Maar toen bedacht ik mij: ‘waarschijnlijk heb ik dan ook wel weer een excuus om niet te starten. Het moet gewoon nu gaan gebeuren. Als ik nu één jaar alle gebakjes, traktaties en hapjes laat staan, ben ik mezelf volgend jaar zo dankbaar. En wat is nu één jaar op de rest van een gezond en gelukkig leven?’. Dat was hem. Toen was de knop om!  Niet mezelf zielig vinden, omdat ik geen gebakje of toetje mocht nemen, maar sterk in mijn schoenen staan en nee zeggen. Ik wíl geen gebakje, want een gebakje maakt me maar even gelukkig en hem laten staan heb ik veel meer en langer plezier van.

Iets anders dat mij ook hielp is dat ik dingen stap voor stap heb aangepakt. Eerst ben ik begonnen met het zoeken naar een dieet/leefstijl die bij mij zou passen. Toen ik daar na een aantal weken aan gewend was, heb ik me aangemeld bij de sportschool. Hier ben ik begonnen met groepslessen, om mezelf te verplichten naar de sportschool gegaan. Op een gegeven moment ben ik een keer met mijn broer gaan trainen en sindsdien ben ik verkocht aan krachttraining. Toen ik daarin een schema had, ben ik het hardlopen weer gaan opbouwen. En zo heb ik stapje voor stapje iets toegevoegd aan mijn nieuwe leefstijl. Constant dingen die ik leuk vond en die bij mijn manier van leven pasten.

Welke tegenslagen heb jij meegemaakt? Wat deed je eraan?

Ik krijg zo vaak de vraag of ik het niet moeilijk vond en welke tegenslagen ik heb gehad. Maar tijdens dit proces heb ik geen tegenslagen gehad. Door mijn goede mindset stond ik zo ontzettend sterk in mijn schoenen, dat ik constant heb kunnen doorzetten.

Toevoeging Body2Coach: het is inderdaad soms zo dat mensen van zichzelf een stap kunnen en durven te maken om af te slanken. Helaas zijn er ook veel mensen die niet meteen zo sterk als Jiska in hun schoenen staan tegenover afslanken. Hopelijk kan dit verhaal je inspireren om anders tegen afslanken aan te kijken. Kijk vooral naar Jiska’s idee om naar de lange termijn te kijken!

Wat vond de (sociale) omgeving van je obesitas-situatie en hoe reageerden zij erop?

Mensen in mijn omgeving hadden nooit echt door hoe erg mijn situatie was. Ik ben lang (1.83 meter) en ik was altijd wel ‘redelijk’ in proportie. Zeker ik had een buik, maar ook grote borsten, vollere benen. Maar mensen hadden nooit het idee dat ik zoveel te dik was en zo zwaar overgewicht had. Als ik ze vertel dat ik 27 kilo ben afgevallen, vragen ze zich af waar dat dan vanaf is gegaan. Totdat ze foto’s van een jaar geleden zien. Ik merk dat mijn omgeving meer moet wennen aan hoe ik er nu uit zie en mijn nieuwe leefstijl, waarbij ze bang zijn dat ik te ver door ga. Gelukkig supporten de mensen die dicht bij mij staan mij veel en zijn ze super trots op wat ik bereikt heb.

Toevoeging Body2Coach: Jiska heeft hier ook te maken gehad met mensen in haar omgeving die vaak aangeven: “ga je niet te ver?”. De omgeving is snel te bezorgd en kunnen daarom niet altijd stimulerende opmerkingen maken, terwijl hun intentie goed is bedoeld! Daarnaast kunnen ook de mensen die dichtbij staan juist stimulerend werken en aangeven dat zij trots zijn!

Wat kan jij meegeven aan mensen om vol te blijven houden? (denk hierbij aan apps, mentale gedachtes, keuzes, enzovoort)

Wat sowieso belangrijk is, is dat je het voor jezelf doet en dat je er voor de volledige 100% achter staat! En focus op het lange termijn doel, maar gun jezelf om hier in kleine stapjes te komen. Geef jezelf tijd om je leefstijl te veranderen. Probeer ook een tijdje bij te houden in een app wat je allemaal eet. Dit gaf mij veel inzichten en heeft me geleerd mijn porties aan te passen. In tegenstelling tot voor mijn proces, kan ik nu veel minder eten en heb ik veel minder behoefte aan eten. En mocht je toch een keer iets eten wat niet gezond is, zet je er overheen en pak het proces zo snel mogelijk weer op. Als ik kijk wat ik het afgelopen jaar bereikt heb en hoe ik dit heb gedaan, dan weet ik zeker dat jij dit ook kan!

Instagram: jiskaaaxx

 

Begeleiding nodig?

Jiska heeft goede keuzes gemaakt en is kritisch naar zichzelf geweest. Wil jij leren om anders te kijken naar je afslankdoel? Heb jij geen idee hoe je moet beginnen of ben je continu aan het jojo-en? Laat dan een berichtje achter via de contactpagina!

CONTACT

The following two tabs change content below.
Mijn hele leven bestaat uit het bestuderen van voedings- en bewegingspatronen. Dit is geen werk, maar mijn grootste passie die ik heb. Mijn favoriete bezigheid is bloggen om jou op de hoogte te houden van de ontwikkelingen!

Laatste berichten van Freek Verbeet (toon alles)

Mijn hele leven bestaat uit het bestuderen van voedings- en bewegingspatronen. Dit is geen werk, maar mijn grootste passie die ik heb. Mijn favoriete bezigheid is bloggen om jou op de hoogte te houden van de ontwikkelingen!

Reageer

*

captcha *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Indien u doorgaat deze website te bezoeken, gaat u akkoord met cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op "Accepteren" klikt, stemt u daarmee in. Indien u verder scrollt op de website dan stemt u toe in het gebruik van cookies. Het gebruik van cookies wordt toegelicht in onze privacyverklaring.

SLUITEN