Waarom een voedingsapplicatie niet alles oplost

Waarom een voedingsapplicatie niet alles oplost 1

Elke dag weer dat je trouw je telefoonapplicatie invult en ziet wat je inneemt qua kilocalorieën. Je bent trots op jezelf als je regelmatig je caloriedoel haalt in een week. Vervolgens sta je op de weegschaal en je ziet: +0,3 kilogram. Dan valt je broek uit van verbazing, omdat je jouw caloriedoelstelling vijf van de zeven dagen toch echt haalt! Wat kan de oorzaak hiervan zijn?

Kilocalorieën en nauwkeurigheid van meten

Waarom een voedingsapplicatie niet alles oplost 2

Je ziet een hoeveelheid kilocalorieën op het etiket staan en je denkt dat je goed zit met dit getal. Over het algemeen kan je rekening houden met een afwijking van 10-20%, maar dit kan beide kanten op. Daarom moet je niet richten op die afwijking, maar het kan wel een rol spelen in je totale calorie-inname. Hiermee is duidelijk dat kilocalorieën op het etiket niet 100% de waarheid is. Daarvoor is de telefoonapplicatie ook niet voor bedoeld. 

Hoezo “verkeerd ingevuld”?

Waarom een voedingsapplicatie niet alles oplost 3

Dit is één van de meest voorkomende reden waarom kilocalorieën niet 100% nauwkeurig kloppen als je het zelf invult. Wij, als mens, gokken veel met de hoeveelheid van voedingsmiddelen. Door deze grove fout in de schatting, krijg je grote verschillen in de calorie-inname. Vaak bij “beginners” zie je dat hoeveelheden niet helemaal kloppen. Zo zie je het volgende:

– Uit eten gegaan
– Vult 600 kilocalorieën in

Uit eten is vaak met voor- en hoofdgerecht zo’n 900 kilocalorieën (zonder drinken!). Daar zit al een foute schatting van 300 kilocalorieën. Dat is bij een totale inname van 1500 kilocalorieën al 20%! 
Nog een voorbeeld:

– Persoon schenkt brinta in een kom
– Persoon schat dat het 50 gram is
– Werkelijkheid: 90 gram

Met 50 gram brinta kom je op 163 kilocalorieën, maar met 90 gram op 293 kilocalorieën. Dat is weer een verschil van 130 kilocalorieën en dan is je schatting van de hoeveelheid melk nog niet eens meegenomen! 

De oplossing voor jouw probleem: de lepel!

Waarom een voedingsapplicatie niet alles oplost 4

Zet je over het idee dat bijhouden een obsessie is. Het geeft controle over je totale eetpatroon. Niemand kan de juiste hoeveelheid schatten van voedingsmiddelen en ook jij niet! 
Je kunt het op twee manieren bijhouden:

– Keukenweegschaal
– Lepelgroottes 

De tweede optie is vaak snel toe te passen, terwijl een weegschaal een paar seconden langer duurt. Tegenwoordig telt elke seconde en het is aan jou om de keuze te maken welke optie je gebruikt. Zelf gebruik ik een keukenweegschaal die op het aanrecht staat, zodat je geen moeite hoeft te doen om deze steeds op te ruimen. 
Het kost ongeveer 2 minuten per dag om je voeding in te vullen, maar vergeet ook niet hoeveel je leert van de ingevulde gegevens! 

Wat je nu doet werkt blijkbaar niet?

Het bijhouden is geen levenslange verplichting! Echter, als je moeite hebt met je afvaldoelstelling, dan werkt je huidige aanpak blijkbaar niet. Tijd om eens een andere aanpak te proberen!
Vergeet niet dat het bijhouden slechts één middel is in een berg met methodieken om af te slanken. Meestal gebruik je niet maar één middel om af te slanken!

Wil je directe hulp hebben bij afslanken door middel van deze tips? Neem dan eens contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.